Kuhinje Erjavec - kuhinje po meri

Nasveti za načrtovanje kuhinje po meri

Kuhinja je srce doma, zato si v kuhinji omogočimo dovolj prostora za delo in pripravo hrane za vso družino. Običajno se po kuhinji vrtijo vsi družinski člani, kar moramo upoštevati pri njenem načrtovanju. Prav tako mora kuhinja imeti dovolj prostora za shranjevanje vseh pripomočkov in hrane.

Pri tem vam lahko v celotnem procesu načrtovanja in izvedbe kuhinje pomagajo pri Kuhinjah Erjavec. Pomembno je, da že v tlorisni razporeditvi nove hiše ali pri adaptaciji stanovanja kuhinjo zasnujemo čim bolj odprto. Včasih so bile kuhinje zaprte, namenjene le gospodinjam, danes pa je to prostor, kjer skupaj kuha več družinskih članov, kjer skupaj ustvarjamo in se družimo tako z družino in z gosti.

Marsikdo ima pomisleke zaradi vonja, saj ne želi, da bi se neprijetne vonjave širile v dnevne in ostale prostore, zato želi kuhinjo vendarle nekoliko pregraditi.

Veliko novogradenj ima zasnovan prezračevalni sistem, ki skrbi za zračenje in tako ohranja zrak svež. Napa je običajno filtrska, njen namen pa je predvsem vsrkavati maščobe. V objektih, kjer ni prezračevalnih sistemov, se lahko brez oklevanja zanesemo na sodobne nape, saj so slednje danes tako zmogljive, da zrak z lahkoto prečistijo. Lahko so stropne, lahko pa so podpultne, z odvodno cevjo, speljano v estrihu. Pomembno je le, da so cevi in zunanja odprtina dovolj veliki, da omogočajo velik pretok zraka, posledično pa je napa tudi tišja.

Materiali za ličnice kuhinjskih elementov

Zelo pomembni so materiali ličnic. Ker se večina kupcev odloča za brezročajno kuhinjo, pri Kuhinjah Erjavec poskrbijo, da je vzdrževanje take kuhinje čim lažje. Živimo namreč v času, ko je tempo življenja vse hitrejši in bi prosti čas z družino radi preživeli kakovostno, v naravi, ne pa ob čiščenju.

Prednosti in slabosti vinila

Življenjska doba vinilnih talnih oblog je odvisna od mesta vgradnje, stopnje obrabe in načina vzdrževanja, ali, povedano drugače, če boste na svoj vinilni pod lepo pazili in ga redno vzdrževali, bo vaš dom krasil zelo dolgo, saj so vinilne talne obloge skorajda večne. Stopnja obrabe, ki se meri v razredih (npr. W31, W32, W33), je enaka kot pri laminatnih podih in določena po istih standardih. Poleg tega so vinilne talne obloge za razliko od parketa in laminata tudi vodoodporne.

Upoštevati pa moramo, da so občutljive na pretirano osončenost in da morajo imeti prostor za termično raztezanje. To pomeni, da ni dobro, če so na primer z vseh štirih strani obložene s težkimi omarami. Na vinilnih talnih oblogah se poznajo tudi sledovi pnevmatik, zato niso primerne za garaže ali avto salone.

Glede stopnje obremenjenosti lahko trdimo, da lahko PVC in SPC vinilne talne obloge uporabljamo povsod po stanovanju. Edini morebiten problem je lahko voda v kopalnici, vendar ne zaradi same vode, saj so vinilne talne obloge vodoodporne in jih voda ne poškoduje. Težava lahko nastane v primeru izliva vode, kadar voda zateka pod talno oblogo. Vinilna talna obloga v kopalnici torej je možna, vendar jo je potrebno lepiti in poskrbeti, da na tleh ni velikih količin vode.

Vinil je primeren za talno gretje

Vinilne talne obloge so zelo primerne za talno gretje, saj so tanke (od 2 do 6 mm) in imajo visoko gostoto. Obe lastnosti povečujeta toplotno prehodnost, ki je pri talnem gretju najbolj zaželena lastnost talnih oblog. Tudi pri vinilnih talnih oblogah je za talno gretje treba upoštevati enaka pravila kot veljajo za parkete ali laminatne pode.

Polaganje vinilnih talnih oblog je zelo preprosto in je enako montaži laminatnih podov ali parketov s klik peresom. Natančna navodila za vgradnjo so priložena v vsakem paketu, vendar svetujem, da pokličete mojstra, ki vam bo vinil- no oblogo strokovno namestil in svetoval tudi glede obstoječe podlage.

Kako vzdržujemo vinil?

Dodatno vzdrževanje vinilnih talnih oblog pri običajni uporabi ni potrebno, pri bolj obremenjenih površinah lahko uporabimo dodatne premaze. Za čiščenje površin priporočamo PU Cleaner, za vzdrževanje pa z izdelkom PU Protect nanesemo dodatni sloj, ki osveži površino in jo dodatno zaščiti. Oba izdelka sta na voljo v trgovinah Alpod v Ljubljani, Cerknici in Murski Soboti.

Vinilne talne obloge so zelo primerne za talno gretje, saj so tanke (od 2 do 6 mm) in imajo visoko gostoto.

Vinil je varna in neoporečna talna obloga

Pri PVC oblogah se pogosto pojavi tudi vprašanje ekologije in morebitnih škodljivih vplivov PVC materialov na zdravje. Med najbolj škodljivimi snovmi so ftalati, snovi, ki se pri proizvodnji PVC-ja uporabljajo kot mehčalci. Ta problem je prišel do izraza zlasti pri proizvodnji otroških igrač, predvsem zaradi velike verjetnosti, da bo otrok igračo nesel v usta. Zaradi tega so v preteklosti močno zaostrili evropsko zakonodajo in standarde, tako da je danes do- voljena le uporaba neškodljivih ftalatov, pa še teh samo v dovoljenih količinah. Poleg tega se PVC obloge testirajo: preverja se vsebnost hlapnih snovi (VOC). Na podlagi testov se izdelke klasificira v razrede od A do C glede na količino emisij. Alpodovi izdelki se uvrščajo v najvišji, najbolj kakovosten razred A+. PVC talna obloga res ni naraven material, zato pa mora ustrezati strogim normativom (Evropska zakonodaja o gradbenih materialih). Vsak izdelek, ki pride na tržišče, je ustrezno pregledan in neoporečen, zato je strah, da bi bila PVC talna obloga škodljiva, popolnoma odveč.

Matjaž Žnidaršič, univ. dipl. ing. les., produktni vodja, Alpod d. o. o.