Vinil – kako izbrati vinilne talne obloge?

Matjaž Žnidaršič, univ. dipl. ing. les., produktni vodja, Alpod d. o. o.

V zadnjih letih se je povpraševanje po vinilnih talnih oblogah močno povečalo. Nove generacije vinila ponujajo nove, bolj realistične dekorje, ki sledijo svetovnim trendom v notranjem oblikovanju. Začetne poporodne težave so vinilne talne obloge uspešno prebrodile in to je tudi razlog za njihovo čedalje večjo priljubljenost. Vinil velja za pravi prodajni hit in je med najbolje prodajanimi talnimi oblogami v zadnjem času, opažamo v podjetju Alpod. Pa vendar – kaj sploh so vinilne talne obloge in kaj je treba upoštevati pri izbiri?

Osnovna sestavina vinilnih talnih oblog je PVC. V grobem delimo PVC talne obloge na hetero- gene in homogene. Heterogene so sestavljene iz več slojev, homogene pa so po celotnem prerezu iz ene strukture. Praviloma se heterogene PVC talne obloge dobavljajo v ploščah, heterogene pa v rolah in ploščah. Heterogene se pogosteje uporabljajo za javne prostore, kot so npr. bolnišnice, šole, … Na tržišču so heterogene PVC talne obloge poznane tudi kot LVT (Luxury Vinyl Tiles) in se dobavljajo v ploščah z debelino od 2 do 5 mm, širino od 10 do 20 cm in dolžino od 90 do 150 cm. V zadnjem času proizvajalci težijo k večjim dimenzijam plošč, dolžin do 2 m in širin preko 20 cm. Najbolje prodajan vinil je na primer debel 4,2 mm. 

Vinil ni niti parket niti laminat

Vinilne talne obloge bi lahko uvrstili v posebno kategorijo med parkete in laminatne pode. V primerjavi s parketi so cenovno bolj ugodne, v primerjavi z laminati pa so bolj mehke, prijazne in bolj prijetne na otip. Ob temu v primerjavi z laminati ponujajo enake stopnje odpornosti na obrabo. Med večje slabosti lahko štejemo termično stabilnost plošč, oziroma raztezanje plošč zaradi vpliva temperature. Predvsem se ta vpliv pokaže na temnih podih, kadar so močno obsijani s soncem, vendar to pomanjkljivost uspešno rešujemo s senčenjem in ustreznimi dilatacijami. Dodatno rešitev prinaša najnovejši izdelek iz skupine vinilnih talnih oblog, vinilna talna obloga SPC (Stone Plastic Com- posite), ki ima skoraj 4-krat boljšo dimenzijsko stabilnost. Za razliko od navadnih PVC oblog ima drugačno, trdnejšo strukturo.

Prednosti in slabosti vinila

Življenjska doba vinilnih talnih oblog je odvisna od mesta vgradnje, stopnje obrabe in načina vzdrževanja, ali, povedano drugače, če boste na svoj vinilni pod lepo pazili in ga redno vzdrževali, bo vaš dom krasil zelo dolgo, saj so vinilne talne obloge skorajda večne. Stopnja obrabe, ki se meri v razredih (npr. W31, W32, W33), je enaka kot pri laminatnih podih in določena po istih standardih. Poleg tega so vinilne talne obloge za razliko od parketa in laminata tudi vodoodporne.

Upoštevati pa moramo, da so občutljive na pretirano osončenost in da morajo imeti prostor za termično raztezanje. To pomeni, da ni dobro, če so na primer z vseh štirih strani obložene s težkimi omarami. Na vinilnih talnih oblogah se poznajo tudi sledovi pnevmatik, zato niso primerne za garaže ali avto salone.

Glede stopnje obremenjenosti lahko trdimo, da lahko PVC in SPC vinilne talne obloge uporabljamo povsod po stanovanju. Edini morebiten problem je lahko voda v kopalnici, vendar ne zaradi same vode, saj so vinilne talne obloge vodoodporne in jih voda ne poškoduje. Težava lahko nastane v primeru izliva vode, kadar voda zateka pod talno oblogo. Vinilna talna obloga v kopalnici torej je možna, vendar jo je potrebno lepiti in poskrbeti, da na tleh ni velikih količin vode.

Vinil je primeren za talno gretje

Vinilne talne obloge so zelo primerne za talno gretje, saj so tanke (od 2 do 6 mm) in imajo visoko gostoto. Obe lastnosti povečujeta toplotno prehodnost, ki je pri talnem gretju najbolj zaželena lastnost talnih oblog. Tudi pri vinilnih talnih oblogah je za talno gretje treba upoštevati enaka pravila kot veljajo za parkete ali laminatne pode.

Polaganje vinilnih talnih oblog je zelo preprosto in je enako montaži laminatnih podov ali parketov s klik peresom. Natančna navodila za vgradnjo so priložena v vsakem paketu, vendar svetujem, da pokličete mojstra, ki vam bo vinil- no oblogo strokovno namestil in svetoval tudi glede obstoječe podlage.

Dodatno vzdrževanje vinilnih talnih oblog pri običajni uporabi ni potrebno, pri bolj obremenjenih površinah lahko uporabimo dodatne premaze. Za čiščenje površin priporočamo PU Cleaner, za vzdrževanje pa z izdelkom PU Protect nanesemo dodatni sloj, ki osveži površino in jo dodatno zaščiti. Oba izdelka sta na voljo v trgovinah Alpod v Ljubljani, Cerknici in Murski Soboti.

Vinilne talne obloge so zelo primerne za talno gretje, saj so tanke (od 2 do 6 mm) in imajo visoko gostoto.

Vinil je varna in neoporečna talna obloga

Pri PVC oblogah se pogosto pojavi tudi vprašanje ekologije in morebitnih škodljivih vplivov PVC materialov na zdravje. Med najbolj škodljivimi snovmi so ftalati, snovi, ki se pri proizvodnji PVC-ja uporabljajo kot mehčalci. Ta problem je prišel do izraza zlasti pri proizvodnji otroških igrač, predvsem zaradi velike verjetnosti, da bo otrok igračo nesel v usta. Zaradi tega so v preteklosti močno zaostrili evropsko zakonodajo in standarde, tako da je danes do- voljena le uporaba neškodljivih ftalatov, pa še teh samo v dovoljenih količinah. Poleg tega se PVC obloge testirajo: preverja se vsebnost hlapnih snovi (VOC). Na podlagi testov se izdelke klasificira v razrede od A do C glede na količino emisij. Alpodovi izdelki se uvrščajo v najvišji, najbolj kakovosten razred A+. PVC talna obloga res ni naraven material, zato pa mora ustrezati strogim normativom (Evropska zakonodaja o gradbenih materialih). Vsak izdelek, ki pride na tržišče, je ustrezno pregledan in neoporečen, zato je strah, da bi bila PVC talna obloga škodljiva, popolnoma odveč.